Crohns sygdom og colitis ulcerosa går under fælesbetenelsen tarmbetændelse, der på engelsk forkortes IBD (Inflammatoric Bowel Disease).De to smertefulde tarmsygdomme Crohns sygdom og colitis ulcerosa går under fælesbetenelsen tarmbetændelse, der på engelsk forkortes IBD (Inflammatoric Bowel Disease).

7 råd mod tarmbetændelse

Tarmbetændelse er den populære betegnelse for Crohns og colitis ulcerosa, som op mod 25.000-30.000 danskere lider af, men selv om årsagerne er ukendte kan nogle råd tilsyneladende reducere risikoen.

 

Mens  Crohns kan medføre betændelse i hele mavetarmkanalen, rammer colitis ulcerosa kun tyktarmen.

Man ved ikke hvorfor sygdommene opstår, men de skyldes formentlig en inflammatorisk reaktion, hvor immunsystemet går i selvsving.

Tarmbetændelse kan være en smertefuld lidelse, der ødelægger livskvaliteten hos mange, men du kan reducere risikoen med nogle få råd.

Her er syv råd mod betændelse i tarmen

1. Se efter emulgatorer

Emulgatorer, der tilsættes som stabilisator til de fleste forarbejdede fødevarer, kan ændre tarmfloraen og være årsag til betændelse i tarmene.

Vand og olie skyr normalt hinanden, men emulgatorer kan få fedtdråber til at fordele sig jævnt i stedet for at klumpe sammen. De bruges bl.a. i brød, is, margarine, mayonnaise, jordnøddesmør, dressing, kager, ris, pasta, desserter, kartoffelmos, slik, chokolade og tyggegummi.

Og ifølge forskning fra Georgia State University viste forsøg med mus, at emulgatorerne polysorbat 80 og carboxymethylcellulsose ændrede artssammensætningen i tarmfloraen på en måde, der gjorde floraen mere pro-inflammatorisk og udløste kronisk colitis hos de mus, der var genetisk tilbøjelige til at have denne lidelse på grund af et unormalt immunforsvar.

Tags: kroniske smerter, crohns, colitis

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?