Vibrerende kapsel hjælper måske mod forstoppelse

 

Et lille studie tyder på, at der er nye behandlingsmuligheder på vej for mennesker, som lider af kronisk forstoppelse.

Den tilsyneladende store hjælp består af en lille, vibrerende kapsel, der skal indtages to gange om ugen.

I studiet, som blev præsenteret på det årlige internationale Digestive Disease Week for mavetarm specialister, deltog 26 forsøgspersoner, som lider af kronisk forstoppelse, bl.a. på grund af irriteret tyktarm. De blev bedt om to gange om ugen at sluge en vibrerende kapsel og at udfylde et spørgeskema.

”Mere end halvdelen af de 26 deltagere oplevede, at tarmene arbejdede mere effektivt,” siger dr. Yishai Ron, der ledede studiet og som er direktør ved Neurogastroenterology og Motility ved Tel-Aviv Sourasky Medical Center.

Tarmbevægelserne fordobledes og deltagerne registrerede, at de var mindre forstoppede. Derudover sagde deltagerne, at de havde færre bivirkninger. De var inden forsøget stoppet med at tage medicin for fordøjelsen.

Konceptet er baseret på en eksisterende teknologi, hvor patienter sluger små kapsler med videooptagere, som giver lægen mulighed for at se billeder af tarmens inderside – uden at patienten behøver have foretaget en endoskopi.  

”De vibrerende kapsler sætter gang i aktiviteten i tarmene, som får indholdet til at bevæge sig fremad og som hjælper med at få det ud,” siger Yishai Ron.

Stimulerer nerver

Denne vibrerende kapsel tager ikke billeder, den fungerer snarere som en lille motor, der stimulerer tarmenes nerver og derved sætter gang i tamenes bølgeagtige bevægelser.

Da studiet er så lille, vil forskerne endnu ikke drage nogle konklusioner. Forsøgspersonerne vidste selv, at de tog kapslen, og det kan påvirke resultaterne. Og desuden blev de ikke sammenlignet med en kontrolgruppe.

Det skal også tages med, at studiet er betalt af Vibrant Ltd, det medicofirma, som er ved at udvikle kapslerne.

Ron foreslår mere forskning i emnet, men han har store forhåbninger og tror, at det kan være en revolutionerende løsning for de mange, der lider af forstoppelse. Især er han glad for, at patienter fik hjælp ved bare at tage to kapsler om ugen.

Det er et ikke-kemisk hjælpemiddel, som ikke har nogen bivirkninger, mener forskerne. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?