5 tips til at undgå øjenbetændelse

 

Et hav af mennesker bruger kontaktlinser, men desværre er rigtig mange ikke påpasselige med hygiejnen, så de risikerer at løbe ind i en øjenbetændelse.

Infektionerne er klinisk kendt som keratitis, der er en infektion af hornhinden, som er den klare kuppel, der dækker den farvede del af øjet.

Keratitis kan forårsage smerte og inflammation, og i alvorlige tilfælde endda blindhed.

I følge det amerikanske center for forbyggelse, CDC, er den største risikofaktor for at få keratitis, at folk ikke renser deres kontaktlinser godt nok.

"Kontaktlinser giver mange fordele, men de er ikke uden risiko," siger dr. Jennifer Cope, der er medicinsk epidemiolog hos CDC.

"Keratitis kan være en skræmmende infektion, men den kan forebygges, hvis folk er påpasselige med deres øjne og linser,” siger hun.

Blandt uvanerne er bl.a. at sove med kontaktlinser på, ikke at rense dem ordentligt og udskifte linsevæske hyppigt og endelig at lade kontaktlinserne bliver våde, mens man svømmer eller er i bad.

”Mennesker, der beholder linserne på om natten, har 20 gange større risiko for at få keratitis," siger hun.

”Hvis man bliver behandlet hurtigt, kan de fleste tilfælde af keratitis helbredes let uden nogen varig skade.”

Simple råd

Dr. Alfred Sommer, der er professor i oftalmologi ved Johns Hopkins Universitys Wilmer Eye Institute i Baltimore siger, at mange foretrækker kontaktlinser frem for briller. ”Ved at bruge kontaktlinser har man også en risiko for infektion, og i ekstreme tilfælde blindhed," siger han.

Sommer advarer om, at urene linser og sjusket rengøring kan medføre forurening af kontaktlinserne og dramatisk øge risikoen for keratitis.

Risikoen kan dog minimeres ved aldrig at have kontaktlinser på om natten og samtidig være meget omhyggelig med at rengøre og opbevare linserne.

Sådan undgå du betændelse:

  1. Vask hænder med sæbe og vand, før du rører kontaktlinserne.
  2. Fjern linserne inden du går i seng, i bad eller svømmer.
  3. Rens linserne i en desinficerende opløsning, når du har taget dem ud.
  4. Rens linseetuierne med kontaktlinse opløsning. Tør dem og stil dem på hovedet med lågene af.
  5. Udskift linseetuierne mindst hver tredje måned.
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?