Kvinders sociale liv påvirket af lugtesansen

Kvinders lugtesans hænger på mærkværdig måde sammen med deres sociale liv.

 

Det viser en ny undersøgelse fra USA, hvor forskere har sammenlignet 3005 ældre kvinders lugtesans med deres sociale liv.

"Vores resultater bekræfter, at lugtesansen er et centralt aspekt af det generelle helbred kos ældre," siger Johan Lundström, der er kognitiv neurolog på Monell Chemical Senses Center og seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort tidsskriftet Scientific Reports.

"Mere end 20 procent af den amerikanske befolkning over 50 år har en reduceret lugtesans. Vi er nødt til bedre at forstå hvordan lugtesansen er knyttet til social adfærd med henblik på at forbedre livskvaliteten, når vi bliver gamle."

I undersøgelsen analyserede forskerne data fra et befolkningsstudie af helbred og sociale faktorer i USA indsamlet i 2005 og 2006 fra et nationalt repræsentativ stikprøve af 3.005 voksne amerikanere mellem 57 og 85 år, der fik testet deres lugtesans og gav oplysninger om deres sociale liv.

Forskerne sammenlignede hver deltagers lugtesans med en sammesat score for deres sociale liv, som omfattede deltagernes antal venner og nære slægtninge, og hvor ofte de deltog i sociale sammenhænge. Forskerne tog højde for deres uddannelse, rygning samt fysiske og mentale helbred.

Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem ældre kvinders lugtesans og deres overordnede sociale score. Forskerne fandt til gengæld ikke den samme sammenhæng mellem lugtesansen og sociale liv hos ældre mænd.

"Vi ved, at sociale interaktioner er tæt knyttet til helbredet, så ældre kvinder, der har en dårlig lugtesans, bør måske fokusere på at fastholde et vitalt socialt liv for at forbedre deres generelle psykiske og fysiske helbred," siger undersøgelsens hovedforfatter Sanne Boesveldt, der er sensorisk neuroscientist.

"Kønsforskellen er spændende og kunne antyde, at lugtuddannelse, som har vist sig at forbedre en reduceret lugtesans hos både mænd og kvinder, kan have en yderligere gavnlig funktion hos ældre kvinder," siger Lundström.

Selv om undersøgelsen viser en sammenhæng mellem lugtesansen og vores sociale liv, er det endnu ikke klart, præcis hvordan de to er forbundet, eller om der også er sammenhæng hos yngre kvinder.

Alligevel kan denne viden om at lugtesansen er relateret til social aktivitet være værdifuldt for dem, der berøres af problemer med lugtesansen.

"Du hører anekdotiske beretninger fra kvinder, der har mistet deres lugtesans, om at de har færre venner, end de tidligere havde," siger Lundström. 

"Vi håber, at vores resultater kan vise dem, at de ikke er alene."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?