4 tips til at imødegå vinterdepression

 

Efterårets kortere og mørkere dage kan udløse en form for depression, der kan få en helt ned i kulkælderen.

Tilstanden går også under navnet Seasonal Affective Disorder, SAD, der får nogle mennesker til at føle sig

trætte, mangle motivation og have problemer med at komme ud af sengen om morgenen. I ekstreme tilfælde kan SAD føre til selvmord.

"Seasonal Affective Disorder bør ikke tages let," siger dr. Angelos Halaris, der er professor i psykiatri og neurovidenskab ved Loyola University Chicago Stitch School of Medicine..

SAD påvirker op til 5 pct. af befolkningen, og tilstanden er knyttet til en nedsættelse af vores udsættelse for lys på grund af de kortere dage og en ofte grå himmel, som menes at forårsage en kemisk ubalance i hjernen.

SAD-sæsonen begynder i oktober og varer indtil midten af april. Hvis man vil forsøge at mildne tilstanden kan følgende råd måske være til hjælp:

  1. Gå udenfor. Tilbring mindst 30 minutter om dagen i det fri. Undgå at bære solbriller, og hvis vejret tillader det, så få også sollys på dine arme.
  2. Tænd lyset. Hold dit hjem veloplyst.  Træk gardinerne fra og persiennerne op, så sollyset kan komme ind. Du kan også overveje at købe en lysterapi lampe, der er specielt designet til SAD. Sid tæt på lyset 30 til 45 minutter om morgenen og om aftenen, men tal med din læge, inden du går i gang med denne form for lysterapi på egen hånd, siger Halaris.
  3. Motion. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner og andre kemikalier i hjernen, som kan få dig til at føle dig bedre tilpas og få mere energi. 30 minutter om dagen kan hjælpe.
  4. Overvej medicin. Hvis alt andet fejler, findes der medicin, der kan hjælpe med at lette SAD symptomerne, så tal i givet fald med din læge om, hvad der er det bedste for dig. 
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?