Kvindelige chefer risikerer depression

 

Det er ikke nemt at være chef, og slet ikke hvis man er kvinde.

En ny undersøgelse viser, at kvinder, der har magt til at kunne lede og fordele arbejdet, fyre og hyre og fastsætte lønnen for andre, har flere symptomer på depression end kvinder uden de beføjelser. Det samme gælder tilsyneladende ikke for mænd.

Undersøgelsen omfattede mere end 1.500 midaldrende kvinder og 1.300 midaldrende mænd.

"Det er slående, at kvindelige chefer burde have alle forudsætninger for mental sundhed. De har længere uddannelse, højere indkomster, flere prestigefyldte erhverv, mere arbejdsglæde og selvstændighed end kvinder uden lederbeføjelser. Men de har en dårligere mental sundhed end kvinder, der ikke sidder i lederjobs,” siger Tetyana Pudrovska, der er assisterende professor i sociologi ved University of Texas. 

Omverdenen dømmer

Hun forklarer det med, at kvinder i chefstillinger både skal håndtere personkonflikter, spændinger, negative sociale interaktioner, fordomme og social isolation. Desuden mødes de med modstand fra underordnede, kolleger og overordnede.

"Kvinder i lederjobs opfattes af omverden som om, de mangler gennemslagskraft, og der er ikke tillid til, at de er stærke ledere. Når de udviser disse kendetegn, så bliver de dømt til at være ufeminine, og det bidrager til kronisk stress," siger Pudrovska.

”Mandlige chefer har generelt mindre stress, fordi de ikke mødes af den samme modstand eller negative stereotyper. Mandlig magt accepteres som normalt og legitimt, og det mindsker person-konflikter.”

Undersøgelsens resultater viser i.flg. forskerne, at det er vigtigt, at man er bevidst om kønsdiskriminationen, så man kan mindske fjendtlighed og fordomme mod kvindelige ledere, så de ikke skal udsættes for de psykologiske omkostninger, der er forbundet med at være kvindelig chef. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Health and social Behavior.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?