Deprimerede kan ikke skelne enslignende ting

 

Depression kan gøre det svært at huske hvor og om man har oplevet eller set ting tidligere.

Det har længe været almindeligt kendt at depression kan påvirke hukommelse, men hvordan har været uklart.

Nu mener forskere, at en af grundene er, at depression forringer hjernens evne til at skelne mellem ting, der minder om hinanden.

Forskere fra Brigham Young University har i forsøg vist at jo mere deprimeret personer er, desto dårligere er de til at skelne mellem ens objekter.

Forskerne gennemførte en computerstyret hukommelsestest på en række deltagere, der viste symptomer på depression, men ikke fik medicin.

I testen skulle deltagerne se en række objekter på en computerskærm. For hvert objekt, blev deltagerne bedt om at oplyse om:

  • de havde set objektet før i testen (gamle)
  • de havde set noget lignende (tilsvarende)
  • de ikke havde set noget lignende før (ny)

Resultaterne viste, at deltagere med depression var fuldt ud i stand til at skelne gamle og nye objekter.

Men når de blev vist objekter, der lignede noget, de havde set tidligere, var den mest almindelige reaktion, at de havde set objektet før istedet for at svare at de havde set noget lignende tidligere.

Undersøgelsens forfattere bemærker, at denne forringelse af evnen til at skelne mellem genstande, der minder om hinanden, kan medføre problemer i hverdagssituationer - som at huske, hvor de parkerede bilen eller at huske hvilke venner og familiemedlemmer, de har givet personlige oplysninger til.

"Det er virkelig nyt aspekt ved denne undersøgelse, at vi ser på et meget specifikt aspekt af hukommelsen. Mennesker med depression lider ikke af hukommelsestab, de kan bare ikke skelne mellem detaljer," siger Brock Kirwan, der er professor i psykologi og neurovidenskab på Brigham Young University.

Prof. Kirwan bemærker, at undersøgelsen også giver fingerpeg om, hvad der sker i hjernen hos personer, der lider af depression:

"Der er to områder i din hjerne , hvor der vokser nye hjerneceller. Det ene er hippocampus, som er involveret i hukommelsen. Det viser sig, at denne vækst bliver mindre i tilfælde af depression."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?