E-cigaretter er mere almindelige blandt personer med psykiske problemer som angst og depression.

Mennesker med ondt i psyken foretrækker e-cigaretter

 

Mennesker med psykiske lidelser er mere tilbøjelige til at bruge elektroniske cigaretter, de såkaldte e-cigaretter.

En ny amerikansk undersøgelse viser, at mennesker med depression, angst og andre psykiske lidelser havde to gange større sandsynlighed for at have prøvet e-cigaretter end andre. De var også tre gange mere tilbøjelige til at bruge e-cigaretter end mennesker uden psykiske lidelser.

E-cigaret brugerne med psykiske lidelser har en tendens til at bruge et elektronisk drevet nikotin doseringssystem af samme årsager som andre rygere – nemlig at forsøge at holde op med at ryge.

Mennesker med psykiske lidelser bruger 30 - 50 pct. af alle e-cigaretter, der sælges hvert år i USA.

"Mennesker med psykiske lidelser er stort set glemt i krigen mod rygning," siger professor Sharon Cummins fra University of California.

”Da de er storforbrugere af cigaretter, har de også mest at vinde eller tabe fra e-cigaretter. Hvilken vej, det går, vil afhænge af, hvilket produkt, man bruger, og om e-cigaretter i sidste ende virkelig får folk til at kvitte smøgerne.”

I undersøgelsen indgik mere end 10.000 amerikanere. Af dem sagde næsten 28 pct. af de nuværende rygere, at de havde psykiske lidelser sammenlignet med omkring 13 pct. af ikke-rygerne.

Omkring 15 pct. af deltagerne med psykiske lidelser havde prøvet e-cigaretter, og omkring 3 pct. brugte dem stadig sammenlignet med 6,6 pct. og omkring 1 pct. af dem uden psykiske lidelser.

Mere end 60 pct. af rygerne med psykiske lidelser sagde, at det var sandsynligt eller meget sandsynligt, at de ville prøve e-cigaretter i fremtiden sammenlignet med omkring 45 pct. af rygerne uden psykiske lidelser, skriver tidsskriftet Tobacco Control.

Forskerne bemærkede, at e-cigaretter er kontroversielle og ikke har vist, at de kan hjælpe rygerne med at holde op.

Herhjemme er e-cigaretter med nikotin forbudt, selv om de kan købes mange steder. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?