Trætte fedtceller kan medføre diabetes

Søvnen er ikke bare vigtig for din hjerne, men også for dine fedtceller
 

At søvn er vigtig for hjernen ved de fleste, men nu viser ny forskning at den også er vigtig for dine fedtceller og din vægt.

I en ny undersøgelse, der udfordrer den almindelige forestilling om, at søvnens primære funktion er at give hjernen mulighed for at restituere, har forskere konstateret, at for lidt søvn har en skadelig indvirkning på fedtceller.

Manglende søvn reducerer deres evne til at påvirke insulin, et hormon, der regulerer energi, med 30 procent.

Søvnmangel har længe været forbundet med nedsat hjernefunktion, nedsat opmærksomhed og nedsat kognitiv evne, men den ny undersøgelse viser at søvnmangel også kan føre til fedme, diabetes, hjertekar- og andre helbredsproblemer.

Undersøgelsen, der er udgivet af forskere fra University of Chicago Medicine i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, tyder på, at søvnens rolle i energi-omsætningen er mindst lige så vigtigt som den er for hjernens funktion.

"Vi fandt, at fedtceller har brug for søvn for at fungere ordentligt," sagde undersøgelse forfatter Matthew Brady, der er næstformand i Udvalget om Molekylær Metabolisme og ernæring ved University of Chicago.

"Mange mennesker opfatter fedt som et problem, men det har en vigtig funktion," siger han.

Vigtigt fedtvæv

"Kropsfedt, også kendt som fedtvæv, opbevarer og frigiver energi. Når det opbevares, fjerner fedtcellerne fedtsyrer og lipider fra kredsløbet, hvor de kan skade andre væv. Når fedtceller ikke kan reagere effektivt på insulin, siver disse lipider ud i kredsløbet, hvilket fører til alvorlige komplikationer."

En gruppe unge, normalvægtige, frivillig gennemgik to undersøgelser med mindst fire ugers mellemrum. I den ene fik de 8,5 timers nattesøvn i fire på hinanden følgende nætter. I den anden periode tilbragte de 4,5 timer i sengen i fire nætter. Deres fødeindtagelse blev strengt kontrolleret og var det samme under begge perioder.

Om morgenen efter den fjerde nat, tog hver frivillig en intravenøs glukose tolerance test, som måler kroppens insulinfølsomhed. Forskerne udførte desuden en biopsi, der fjernede mavefedtceller tæt på de frivilliges navle. Derefter målte de hvordan disse fedtceller reagerede på insulin.

Efter fire nætter med kort søvn, kroppens insulin reaktion nedsat med gennemsnitligt 16 procent. Insulinfølsomheden i fedtceller var faldet med 30 procent, hvilket svarer til den dårlige insulinfølsomhed, man ser hos fede mennesker eller diabetes-patienter.

Forskerne konstaterede at søvnmangel medførte en nedsat reaktion på en række doser af insulin. Det krævede næsten tre gange så meget insulin at opnå en almindelige reaktion hos de frivillige, der havde fået frataget søvn.

Læs også...

"Fire til fem timer søvn om natten er på hverdage nu en almindelig adfærd" siger undersøgelsens forfatter og søvnspecialist Esra Tasali.

Betydelig ændring

"Nogle mennesker påstår at de kan klare de kognitive effekter af regelmæssig søvnmangel, men i denne lille, men grundige undersøgelse viser vi, at syv ud af syv forsøgspersoner havde en betydelig ændring i deres insulinfølsomhed. De kunne ikke klare de metaboliske konsekvenser. "

Undersøgelsen var en af de første til at samle eksperter i søvnforskning og biologers fokus på energiregulering og metabolisme i fedtvæv.

De fokuserede på fedtceller på grund af deres direkte links til metabolisk forstyrrelse og vægtøgning. Disse celler lagrer energi til kroppen, er ekstremt følsomme over for insulin og regulerer appetiten.

At bevidne den direkte virkning af søvnmangel på fedtvæv på cellulært niveau "var en øjenåbner," siger Broussard. Det hjælper med at cementere forbindelsen mellem søvn og diabetes og "antyder, at vi kan bruge søvn ligesom kost og motion til at forebygge eller behandle denne sygdom."

Desuden åbner undersøgelsen op for mange nye spørgsmål.

"Hvilke signaler grundet søvntab påvirker fedtcellerne? Hvilken effekt har dysfunktionelt fedt på hele kroppen? " spørger Brady.

"Og hvis vi kan fratage raske mennesker søvn og forværre deres helbred, så kan vi også tage syge mennesker med for eksempel en kombination af søvnapnø, fedme og diabetes, og forbedre deres helbred ved at forbedre deres søvn? Det kan være det manglende led mellem søvn-fedme og diabetes."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?