Gener kan være mere eller mindre aktive, hvilket kan have både negative og positive konsekvenser. Når du sover midt på dagen brydes den døgnrytme, som vores krop og alle vore celler er indrettede på.

En middagslur ødelægger dine gener

 

En lille lur midt på dagen, kan påvirke en tredjedel af vores gener.

Et nyt studie har vist, at ændrede søvnvaner og en lille ’morfar’ midt på dagen, som jo kan være nødvendig, f.eks. hvis man har jetlag efter en rejse eller man arbejder på skiftehold, ændrer genernes aktivitet. Endda i højere grad end manglende søvn gør.

Og forskerne understreger, at det at ’lave rod’ i generne er en meget grundlæggende påvirkning. Ligesom at de gætter på, at netop denne påvirkning kan være årsagen til nogle af de helbredsfarer, der er ved skifteholdsarbejde.

For at gennemføre det nye studie, som er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of The National Academy of Sciences, fik forskerne 22 sunde, unge deltagere til at sove i et svagt oplyst laboratorium i en forsøgsperiode på tre dage.

I løbet af den første dag, afbrød de deltagernes søvn jævnligt for at nulstille deres indre urs normale rytme. På anden og tredje dag, spiste og sov deltagerne efter et 28-timers skema, så deres længste periode med søvn var fra midt på dagen til omkring kl. 6,30 om aftenen.

Afbrudt døgnrytme

Forskerne tog blodprøver alle tre dage, så de kunne se, hvad der skete med genernes aktivitet.

I løbet af den første dag, efter døgnrytmen var nulstillet, var 1.400 gener (6.4 pct. af alle de analyserede gener) synkroniseret med rytmen. På dagene, hvor man skiftede søvnmønster, faldt antallet af gener, som var forbundet til kroppens indre ur, dramatisk – 228 gener, kun 1 pct. af de gener, forskerne analyserede.

Forskerne anslog, at afbrudt døgnrytme i sidste ende ødelægger omkring en tredjedel af en persons geners rytme.

Det er tilmed en større påvirkning end forskere har set i et tidligere studie, hvor man testede, hvor stor effekt søvnmangel har på genernes aktivitet. I den tidligere undersøgelse, som lod deltagere nøjes med 4 en halv times søvn hver nat, faldt antallet af gener, som var i samspil med døgnrytmen, fra 9 til 7 pct.

Skifteholdsarbejdere har højere risiko for mange helbredsproblemer, som f.eks. fedme, diabetes, højt blodtryk, hjertesygdomme, ændrede menstruationsrytmer og kræft.

Undersøgelsen kunne ikke direkte forbinde helbredsproblemerne med natarbejde, men forskerne mener, at det er en begyndelse til forståelsen af, hvorfor søvn har sådan en stor betydning for en persons helbred.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?