Udbrændthed giver hjertesygdom

Lad være med at ignirere det hvis du føler dig udbrændt. Det er farlligt for dit hjerte.
 

Hvis dit arbejde er hårdt for dig og du er udbrændt, risikerer du ikke bare, at det går ud over din mentale sundhed. Du har også større risiko for, at det går ud over dit hjerte.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i magasinet Psychosomatic Medicine er der en forbindelse mellem to af de største problemer i vores moderne samfund: Hjertesygdomme og udbrændthed på jobbet.

Undersøgelsen er baseret på en analyse af 8.838 ansatte mænd og kvinder i alderen fra 19 til 67 år. Deltagerne i undersøgelsen fik en almindelige helbredsundersøgelse, og derefter blev de fulgt i 3,4 år af forskere på Tel Aviv universitetet. Desuden blev deres hjertes tilstand og trivsel på jobbet undersøgt.

Da undersøgelsen sluttede, havde forskerne fundet 93 personer, som havde udviklet hjertesygdom. Efter at taget forbehold for andre faktorer som rygning, alder og familiens genetiske historie, fandt forskerne ud af, at udbrændthed øgede risikoen for hjertesygdom med 40 pct. Og de deltagere, der var hårdest ramt af udbrændthed, havde hele 79 pct. større risiko.

Forskerne mener, at disse overbevisende tal skulle få arbejdsgivere til at forebygge udbrændthed blandt de ansatte. Man ved, at motion er en god måde at undgå stress og udbrændthed, så det var måske en ide med fitness eller anden fysisk udfoldelse i arbejdstiden?

Tidligere har forskerne på det israelske universitet fundet sammenhæng mellem udbrændthed og type 2 diabetes. Her var risikoen for dem, der var allermest udbrændte, hele 84 pct. højere.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?