Stress påvirker vort helbred på mange måder og kan i sidste ende blive livstruende.Stress påvirker vort helbred på mange måder og kan i sidste ende blive livstruende

11 måder stress påvirker dit helbred

 

Er du i tvivl om, du er stresset og om det påvirker dig, så læs her de 11 nyeste forskningsresultater om den moderne tids folkesygdom.

At et smil hjælper mod stress er et af de overraskende resultater, det seneste års intense forskning har vist. Den samme positive effekt har vist sig, hvis man tager sin hund med på arbejde. Der forskes intenst i stress i disse år. En sværm af forskeres resultater belyser, f.eks. hvordan vi tackler en enkelt stressende episode og hvordan vi generelt håndterer stress hver især. Og ikke mindst, hvordan det påvirker vores helbred.

Vi har samlet 11 af de forskningsresultater, der er dukket op i løbet af de seneste år.

1. Inflammation

Det er ikke udelukkende stressen i sig selv, der er usundt. Det kan også være dårligt for helbredet, hvis vi har tendens til at dvæle ved stressede episoder, viser et lille studie fra Ohio University. Her beviste forskere, at hvis de bad personer om at tænke på en stresset oplevelse, så steg deres risiko for inflammation.

Ligeledes viste et studie offentliggjort i American Journal of Cardiology, at den måde du opfatter stress også påvirker helbredet. Specielt har Columbia University Medical Center fundet frem til, at mennesker, som mener, de er stressede, har større risiko for hjertesygdom – og for at dø af hjertesygdom.

2. Forværret langtidsprognose

En undersøgelse offentliggjort i Annals of Behavioral Medicin viser, at vores reaktion på stress kan have en stor betydning også for et fremtidigt helbred. Forskerne har påvist, at mennesker, som dagligt er urolige og stressede, har større risiko for årtier senere at udvikle hjerteproblemer, leddegigt og andre kroniske sygdomme.

3. Smil til verden

Et ægte smil kan forårsage, at dit hjerte slår langsommere oven på en stresset situation. Det viser en undersøgelse offentliggjort i Psychological Science. Så næste gang du sidder i en trafikkø eller oplever anden form for stress, så forsøg dig med et stort smil. Det hjælper ikke bare mentalt at se det sjove i situationen, det hjælper åbenbart også dit hjerte.

4. Diabetes

Kronisk stress kan øge mænds risiko for at udvikle diabetes. Forskere ved Sahlgrenska Akademi ved Universitetet i Gøteborg har fundet forbindelsen mellem permanente stresstilstande hjemme og på arbejde og mænds højere risiko for diabetes.

5. Går ud over søvnen

Din reaktion på stressende situationer kan være skyld i at du lider af søvnløshed.

Resultaterne af en undersøgelse fra 2014 viser, at hvis man håndterer en stressende begivenhed ved at trække sig og opgiver at håndtere stressen - eller klarer det ved at bruge alkohol eller narkotika, så påvirker stressen din søvn mest.

Desuden viser undersøgelsen, at tilbagevendende tanker om årsagen til stress var en betydelig og vigtig årsag til søvnløshed - i alt skyldes 69 procent af søvnløshed tanker om årsagen til stress.

"Vores undersøgelse er en af de første, der viser, at det ikke er antallet af stressfaktorer, men din reaktion på dem, der bestemmer sandsynligheden for at du ligger søvnløs," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Vivek Pillai fra Sleep Disorders & Research Center ved Henry Ford Hospital i Detroit, Michigan.

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?