River du dig selv i håret pga. stress, så er du måske på rette spor. River du dig selv i håret pga. stress, så er du måske på rette spor.

Virkelig stresset? Dit hår kan fortælle alt

 

Bare et enkelt hårstrå kan afsløre, om du er så stresset, at det kan gå ud over dit hjerte.

En enkelt håranalyse kan nemlig vise, om voksne mennesker har udviklet stresshormon i en sådan grad at det det kan medføre hjertesygdom og slagtilfælde.

Et nyt studie, som netop er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinolgy & Metabolism, har vist, at ældre med langvarige, høje niveauer af cortisol er i større risiko for at få en hjertesygdom.

"Ligesom et højt blodtryk og fedt omkring maven, viste vores resultater, at et forhøjet cortisol niveau er et vigtigt tegn på, at personen er i risiko for at blive hjertesyg," siger undersøgelsens leder dr. Laura Manenschijn fra Erasmus Medical Center i Holland.

"Hovedhår indeholder information om cortisol niveauet er ændret, og en håranalyse kan give os et bedre værktøj til at udvikle risikoen for hjertesygdom," siger hun.

Forskerne indsamlede hårprøver fra hoveder på 283 personer i alderen fra 65 til 85 år, og fandt deltagernes cortisol niveau henover tre måneder. Holdet fandt, at dem med højt cortisol niveau i højere grad havde en historie med hjerteproblemer, slagtilfælde, arterieproblemer og diabetes.

Og det stod klart for forskerne, at der var en tydelig forbindelse mellem kronisk forhøjet cortisol niveau og hjerte-kar sygdomme. De peger dog på, at det kræver flere undersøgelser for at kunne afgøre, hvordan man kan bruge cortisol niveauet som et forvarsel om hjertesygdomme og hvordan man kan bruge det til at forebygge sygdommene.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?