Især udearbejde singlekvinder har en forøget risiko for at få stressrelaterede smerter.

Du får smerter af at være stresset

 

Mange midaldrende kvinder, der har været stresset i lang tid, udvikler smerter og andre fysiske symptomer.

En meget langvarig, svensk undersøgelse foretaget blandt 1.500 kvinder, viser, at omkring 20 pct. af alle midaldrende kvinder har oplevet konstant eller jævnlig stress gennem de sidste fem år. Især rygende single-kvinder i alderen fra 40 til 60 år er udsatte for stress.

Blandt dem, der fortalte om langvarig stress, sagde 40 pct., at de led af smerter i muskler og led, 28 pct. havde hovedpine og migræne og 28 pct. havde problemer med maven.

Undersøgelsen er foretaget af forskere på Sahlgrenska Academy på Universitetet i Gøteborg og den er offentliggjort i International Journal of Internal Medicine.

Ny livsstil årsag

Selv efter at have taget højde for rygning, vægt og graden af fysisk aktivet, var der en klar sammenhæng mellem stress og øget risiko for fysiske symptomer, siger forskerne.

Blandt dem, der oplevede langvarig stress men som ikke havde nogle stressrelaterede fysiske symptomer i begyndelsen af undersøgelsen, havde 27 pct. nye muskel- og ledsmerter 12 år efter, og 15 pct. klagede over hovedpine og maveproblemer.

”Siden 1968 har kvinders livsstil udviklet sig meget,” siger forskeren Dominique Hange i forbindelse med offentliggørelse af undersøgelsen.

”For eksempel arbejder mange flere kvinder udenfor hjemmet. Og naturligvis kan det påvirke stressniveauet.”

Forskerne mener, at den vigtigste konklusion ved undersøgelsen er, at singlekvinder, som arbejder udenfor hjemmet og kvinder, der ryger, er særligt sårbare overfor stress. De siger, at samfundet i højere grad burde tænke i forebyggelse netop overfor denne gruppe.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?