Viden er magt, hedder et gammelt fyndord. En større viden om samfundet og livet ser også ud til at sikre et længere liv og mindre stress fordi man føler større kontrol med sit liv.

Få styr på dit liv og lev længere

 

Hvis du føler, at du har de fleste ting i dit liv under kontrol, så gør det dig mere sikker, og så vil du sandsynligvis leve længere end andre. Det gælder ikke mindst, hvis du er lavt uddannet.

Selv om det er svært at sætte tal på, hvor meget følelsen af kontrol påvirker ens levetid, så involverer det mange andre faktorer, der kan have en betydning. Alligevel siger forskerne bag undersøgelsen, at de har fundet stærke beviser for, at en følelse af kontrol kan kompensere for de måneder af livet, der går tabt, hvis man ikke er godt uddannet.

"Sundhed og levetid hænger ikke kun sammen i forhold til adgang til sundhedspleje," siger Margie Lachman, der er professor i psykologi ved Brandeis University. 

"Holdninger gør en forskel. Hvis du har styr på livet og er i stand til at tage dets udfordringer op, så viser det, om du er handlingsorienteret eller bare giver op. Føler du dig motiveret eller stresset?”

 Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Health Psychology , viser, at mennesker, der føler sig hjælpeløse i stedet for at føle kontrol, har en større tendens til at lide af mere stress, hvilket kan være skadeligt for helbredet.

”Det er også klart, at fattige mennesker og personer med lavere uddannelsesniveau har større risiko for dårligt helbred og forkortet levetid,”  siger Margie Lachman.

Udfordring eller trussel

Den nye undersøgelse havde til formål at se på, hvordan både en følelse af kontrol og uddannelsesniveau påvirker levetiden. 

Forskerne gennemgik data fra 6.100 amerikanere, der responderede på sundhedsundersøgelser fra 1994-1996 for at se, hvad der skete med dem i 2009. Næsten 600 deltagere i alderen 25 til 74 år var døde i 2009.

Forskerne fandt, at risikoen for at dø var steget blandt dem, der havde lavere niveauer af uddannelse, men at deres følelse af kontrol havde modvirket en del af risikoen.

Blandt deltagerne med mindst en universitetsuddannelse syntes følelsen af kontrol ikke at gøre så stor forskel i levetid, siger forskerne.

Men hvorfor er en følelse af kontrol så vigtig? "Folk med høj og lav følelse af kontrol vil se den samme situation forskelligt, enten som en udfordring eller trussel, og det har betydning for, hvilke handlinger de udøver og for stress," siger Lachmann.

Shevaun Neupert, der er lektor i psykologi ved North Carolina State University roser undersøgelsen, men advarer om, at følelsen af kontrol er ikke et isoleret fænomen.

"Opfattelsen af kontrol kan være delvist afledt af lykke eller tilfredshed, og der er sandsynligvis tale om en en feedback-proces.En lav følelse af kontrol kan føre til mindre lykke, hvilket igen vil føre til endnu lavere følelse af kontrol."

Neupert siger, at resultaterne viser, at blot det at være fattig eller uuddannet ikke automatisk kan oversættes til at føle sig hjælpeløs. 

"Tanken om, at en person med lav uddannelse kan have høje niveauer af selvopfattet kontrol og dermed overlever deres jævnaldrende med samme uddannelse er en interessant konklusion," siger hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?