Varme bade kan reducere din risiko for hjertesygdom

Et timelangt varmt boblebad flere gange om ugen kan reducere kvinders risiko for hjertekarsygdom og have gavnlige ændringer af fedtvævet, som måske kan reducere diabetes-risikoen.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Oregon, hvor forskerne har undersøgt hvordan overvægtige kvinder med PCOS (polycystisk ovariesyndrom) reagerede på flere ugentlige ophold i et varmt spabad.

PCOS, som påvirker en ud af 10 kvinder i den fødedygtige alder, er en kompleks hormonforstyrrelse, der ofte er præget af abnormale menstruationscykler, høje testosteronniveauer og cysterdannelse på æggestokkene. Det er forbundet med infertilitet sammen med øget risiko for fedme og diabetes, resultater, der menes at være relateret til inflammation og dysfunktion i fedtvæv.

"Vores resultater er spændende, fordi gentagen varmeeksponering ser ud til at reducere noget af betændelsen i fedt, der kan forårsage metabolisk sygdomsforstyrrelse i denne gruppe," siger ph.d.-kandidat Brett Romano Ely, der gennemførte undersøgelse, som netop er præsenteret på 2018 Experimental Biology i San Diego.

"Sammen med denne reduktion i inflammation har vi observeret forbedringer, der er relateret til insulinresistens. Det betyder, at regelmæssig brug af boblebadekar potentielt kan anvendes som terapi hos personer med forhøjet risiko for at udvikle metaboliske sygdomme som type 2-diabetes."

Forskningen føjer sig til et voksende antal beviser for helbredsfordelene ved varmeterapi. Det er den første undersøgelse til at undersøge virkninger hos kvinder med PCOS og den første til at se på ændringer i fedtvæv før og efter varmeterapi.

I undersøgelsen tog seks overvægtige kvinder med PCOS en times lange varme bade tre til fire gange om ugen i ca. to måneder. Forskerne analyserede prøver af fedtvæv taget i begyndelsen og slutningen af ​​undersøgelsen og testede også insulinfølsomhed hos fire af kvinderne.

I slutningen af de ​​to måneder viste kvinderne sig at have reduktioner i fastende glucose i en oral glukosetolerance test (hvilket indikerer en reduceret risiko for udvikling af diabetes), nedsat blodtryk og hjertefrekvens (hvilket indikerer en reduceret risiko for hjertesygdom) og andre forbedringer af hjertekar-sysemet og stofskiftet.

Overraskende rapporterede nogle deltagere, at de havde regelmæssige menstruationscyklusser under undersøgelsen, hvilket kan tyde på, at varme kan hjælpe med at afbøde nogle af de underliggende fysiologiske processer ved PCOS.

Forskere spekulerer på, at varme bade kan give nogle af de samme fordele som aerobic, fordi begge aktiviteter øger kropstemperaturen. Dette udløser en stigning i blodstrømmen til huden som en kølemekanisme.

"Vi ser blodstrømsmønstre hos deltagerne i badet, der ligner det vi ser hos personer, der dyrker aerobic, så denne ændring i blodgennemstrømningen kan have en lignende effekt på blodkarrenes sundhed," siger Ely.

Hertil kommer, at varmeeksponering får kroppen til at forøge proteiner, der kaldes varmechokproteiner, som er involveret i at reducere inflammation, reparere beskadigede insulinreceptorer og forbedre blodkarstrukturen og -funktionen. Forskerne fandt niveauer af nogle varmechokproteiner forøget i fedtvæv efter varmebehandlingen, hvilket indikerede, at disse proteiner kunne spille en rolle for den reducerede inflammation og den forbedrede insulinfølsomhed, de observerede hos kvinderne.

Mens forskerne oplevede nogle forbedringer efter den første måned med regelmæssig brug af varme bade, tog det hele to måneder for de fleste forbedringer at blive tydelige.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?