Sådan får du det bedste ud af ferien

 

Hvis du snart skal på ferie, bør du allerede i dag går i gang med at forberede dig mentalt.

Ifølge en stressekspert gælder det om fra bunden af at lære at slappe af. På den rigtige måde, vel at mærke.

Afslappende timer i liggestolen, ture til stranden og lange, lyse nætter med grill og kølig rosé er bare indbegrebet af sommerafslapning. Men da drømmene alt for ofte ikke bliver opfyldt, er det en god ide at forberede sig, så ferien faktisk bliver god.

Du kan risikere, at ferien derimod kan udløse negativ stress, fordi du netop ikke får en så afslappende og skøn ferietid med familien, som du havde troet. Og du vil komme tilbage på arbejde måske med større mentalt underskud end da du tog på ferie.

Jan Bruce er direktør og skaber af det digitale coaching system meQuilibrium, der underviser privatpersoner og firmaer i stresshåndtering.

Hun mener, at det er ironisk og uheldigt, at netop ferie kan være så opslidende og at det bygger på en fundamental misforståelse af, hvad det betyder at slappe af. I vores kultur opfatter vi ferie som afslapning i den forstand at det er det modsatte af arbejde – hvilket altså vil sige at gøre ingenting.

Dette kombineret med den forventning, at man er totalt afslappet fra første feriedag, og at en liggestol har den magiske evne at forandre os med et slag, betyder, at det kan gå grueligt galt.

Afslapning og ferie er ifølge Jan Bruce ikke det modsatte af arbejde. Tværtimod er det spændende og vitale dele af dit liv, som du skal have glade tanker om. Og hvis du forventer en ferie, der består af et stort afslappet tomrum, så er der en stor risiko for, at du vil ende med at få stress af den forventning alene.

Nøglen til en god ferie er at inkorporere afslapning i dit liv, også inden ferien. Allerede to uger før ferien, skal du arbejde for at få en meget klarere opfattelse af, hvordan du strukturerer din tid, så du får gjort de ting, der virkelig gør dig afslappet og restitueret. Og hvis det betyder, at du vil ligge ved en pool kant, så skal du gøre det. Men pointen er, at du skal træne afslapning, der virkelig er godt for dig, så du er parat når ferien kommer.

Læs Jan Bruce tre råd til en afslappende ferie på næste side.

  • 1
  • 2
Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?