Cøliaki kan være smertefulde, hvis det ikke er blevet diagnosticeret. En blodprøve kan vise om du lider af sygdommen. Cøliaki kan være smertefuld, hvis det ikke er blevet diagnosticeret. En blodprøve kan vise om du lider af sygdommen.

Mange lider af cøliaki uden at vide det

Et nyt studie viser, at langt flere børn og voksne lider af glutenintolerans, cøliaki, end hidtil antaget. Samtidig ser de klassiske symptomer ud til at have ændret sig, så symptomerne er blevet mere diffuse. En blodprøve kan dog hurtigt afgøre, om man hører blandt de ramte.

 

Selv om vi har dyrket korn som hvede, rug og byg i flere tusind år og har levet rigtig godt af det, så lader det til, at 44 pct. af os har en genetisk højere risiko for at udvikle sygdommen cøliaki. Den indebærer, at mennesker, der spiser gluten, langsomt vil nedbryde tyndtarmens slimhinde, så de ikke optager de næringsstoffer, de har brug for.

”Ifølge de officielle statistikker er det ca. 80 ud af hver 100.000 borgere i Danmark, der har cøliaki, men ny forskning tyder på, at der er mindst 10 gange flere, og at 9 ud af 10 tilfælde ikke er kendt og diagnosticeret,” siger professor Allan Linneberg fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed og Rigshospitalet i Region Hovedstaden. Han skønner, at ca. 25.000 danskere lider af cøliaki.

Allan Linneberg påpeger, at det imidlertid ikke er nok at have den genetiske risiko for at udvikle sygdommen. Der er også andre faktorer, der skal være til stede. ”Hvis en af ens førstegradsslægtninge altså ens mor, far, søskende eller egne børn har cøliaki, så bør man screenes med en blodprøve for at finde ud af, om man lider af cøliaki,” siger Allan Linneberg.

”Tidligere troede man, at cøliaki primært var en børnesygdom, men nu ved vi, at den kan ramme i alle aldersgrupper, og at kvinder udvikler den lidt hyppigere end mænd.”

Hvad er glutenintolerans?

Cøliaki er en såkaldt immunologisk sygdom, hvor immunsystemet reagerer imod et af kroppens egne proteiner ved at danne såkaldte autoantistoffer. De kan måles i en blodprøve.

”For de mennesker, der danner disse antistoffer, vil indtagelse af gluten langsomt nedbryde tyndtarmens slimhinde. Det kan føre til dårlig optagelse af vigtige næringsstoffer, f.eks. jern og vitaminer, som kan medføre fejlernæring.””Behandlingen er en glutenfri diæt, der for de fleste får symptomerne til at forsvinde helt. I de fleste tilfælde vil tyndtarmens slimhinde blive normal igen, og autoantistofferne vil også ofte forsvinde helt eller delvist.”

”Hvis man skal have taget en blodprøve for at finde ud af, om man lider af cøliaki, er det derfor vigtigt, at man har spist gluten 6 til 8 uger før blodprøvetagningen, for ellers vil den ikke vise noget,” siger Allan Linneberg.

Symptomerne

De klassiske symptomer på cøliaki er bøvl med maven i form af smerter, tynd mave, udspilet mave og rumlen i maven, men det kan også være træthed, utilsigtet vægttab, manglende vækst hos børn, knogleskørhed og nedsat fertilitet hos kvinder.

”Forskningen har vist, at rigtig mange med cøliaki ikke har flere symptomer end den almindelige, raske befolkning, og det gør sygdommen uhyre svær at diagnosticere. Derfor opdages sygdommen ofte ved, at man mere eller mindre tilfældigt får taget nogle blodprøver, der giver nogle unormale resultater i form af f.eks. nedsat jern og D-vitamin eller forhøjede levertal,” siger professor Allan Linneberg.

Han siger, at mennesker, der har en førstegradsslægtning med cøliaki, bør få foretaget en blodprøve. Det sammen gælder, hvis man har en anden autoimmun sygdom, altså visse gigtsygdomme. Hvis man har et barn med type 1 diabetes, bør det også screenes nogle gange i løbet af opvæksten.

Hvad er gluten?

Gluten er et proteinstof, der findes i danske kornsorter som hvede, rug og byg, og som bl.a. får brød til at hæve. Gluten kan for mange være svært at fordøje, og derfor kan vores indtag af hvidt brød og pasta i rå mængder være en uheldig kombination.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost