Madolier kan ødelægge din bevægelses- og motionslyst

Nogle madlavningsolier kan få dig til at bevæge dig mindre og dermed sabotere dit håb om et godt helbred og at undgå sygdomme som diabetes.

 

Det antyder ny forskning fra University of British Columbia i Canada, hvor forskere med professor Sanjoy Ghosh i spidsen viser, at et højt forbrug af flerumættede fedtsyrer kan føre til stillesiddende og doven adfærd især hos kvinder.

For ikke så længe siden blev hjertesygdomme forbundet med mættet fedt, men bare inden for de sidste to-fem år er den ide blevet mere og mere kontroversiel. Ideen har dog i de sidste 30 år fået forbrugere og producenter til at erstatte mættet fedt med umættet fedt. 

Derfor er de fleste fedtstoffer i populære fødevarer som kartoffelchips, energibarer, kiks eller burgere madlavningsolier som majs, solsikke og sojabønner og margarine, der alle er rige på enkelt- eller flerumættede fedtsyrer.

I den nye undersøgelse har forskerne set på data fra 21 europæiske lande, der gav oplysninger om hhv. pigers adfærd og spisevaner og blodglukoseniveauet hos voksne kvinder. Ved at sammenregne den tid, der blev brugt på at se tv, med andre faktorer som et lands pr. BNP, urbanisering og endda breddegrad, viste der sig en klar forbindelse mellem forbruget af omega-6 flerumættede fedtsyrer og øget stillesiddende adfærd.

Især blev der observeret en signifikant sammenhæng mellem 11-årige pigers stillesiddende adfærd og deres indtag af flerumættede fedtsyrer.

"Vores undersøgelse giver nye beviser for, at flerumættede fedtsyrer er stærkt forbundet med stillesiddende adfærd blandt piger før teenage-alderen og svagt forbundet med diabetes blandt voksne kvinder i hele Europa", siger Ghosh, der dog anbefaler flere forsøg og undersøgelser for at bekræfte resultaterne.

De kliniske resultater kommer i hælene på et lignende 2015-studie fra Ghosh' laboratorie og som gav den første indikation af, at omega-6 flerumættede fedtsyrer kan gøre mus dovne.

"Disse data er meget vigtige," siger Ghosh, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Nutritional Biochemistry

"Ingen har tidligere vist denne forbindelse, og det er på tide at gøre en indsats. Og hvis nogen begynder et træningsprogram uden at se nærmere på fedtsyrerne, især de flerumættede, de spiser, og foretager kostændringer, så kan deres [træning,red.] være dømt til fiasko."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost