Om det er sommer eller vinter, har personer med visse gen-variationer mindre D-vitamin i blodet.Om det er sommer eller vinter, har personer med visse gen-variationer mindre D-vitamin i blodet.

Gener afgør om du har tilstrækkeligt D-vitamin

Visse genvariationer øger risikoen for et lavere D-vitaminniveau uanset om man får tilskud med D-vitamin eller kunstigt lys.

 

Det viser et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet, som har undersøgt effekten af at spise en D-vitaminberiget kost eller blive bestrålet med kunstigt sollys i vintermånederne. Den berigede kost og det kunstige sollys har mindre effekt på D-vitaminniveauet hos personer med specifikke genvariationer. Resultaterne kan bruges til at identificere personer, som er genetisk prædisponerede for at have et lavere D-vitaminniveau.

D-vitamin har gennem livet stor betydning for knoglesundheden, ligesom et tilstrækkeligt D-vitaminniveau i nogle studier er blevet forbundet med en mindre risiko for hjertekar-, inflammations- og autoimmunsygdomme, bestemte kræftformer og død.

Hovedparten af danskerne får om sommeren dækket behovet for D-vitamin fra sollys. Når huden rammes af sollysets UVB-stråler, bliver D-vitamin dannet. I vinterhalvåret er solens UVB-stråler ikke stærke nok til, at D-vitamin kan dannes i huden, og danskerne må derfor fra oktober til marts dække behovet for D-vitamin gennem indtag fra kosten og kosttilskud.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
D-vitamin | nov 25, 2015

Så meget D-vitamin skal du spise for et sundt hjerte

Er dit indhold af D-vitamin i blodet under en vis grænse øger det din risiko for…

Janna (Ioanna) Nissen fra DTU Fødevareinstituttet har i sit ph.d.-studie undersøgt forholdet mellem 25 genetiske variationer i syv forskellige gener og forsøgspersoners D-vitaminniveau i blodet i henholdsvis sensommeren og i slutningen af vinteren. Hun har også undersøgt effekten af seks måneders indtag af D-vitaminberiget brød og mælk og kunstig UVB-bestråling på forsøgspersonernes D-vitaminniveau set i forhold til deres gener.

Studiet viser, at de to gener CYP2R1 og GC har indflydelse på, hvor meget D-vitamin man har i blodet.

”Resultaterne viser, at personer, som er bærere af alle risiko-genvarianterne, har det laveste D-vitaminniveau i sensommeren, det største fald i D-vitaminniveau efter at have spist beriget brød og mælk hen over vinteren og den mindste stigning i D-vitaminniveau efter kunstig UVB-bestråling i forhold til bærere af færre eller ingen risiko-genvariationer,” forklarer Janna Nissen.

Genetisk disponering

”Studiets resultater kan bruges til at identificere genetisk prædisponerede personer, som har en øget risiko for at have et lavere D-vitaminniveau. Det vil i fremtiden være muligt ved hjælp af en gentest,” siger Janna Nissen.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 649
Hår og hud | jul 31, 2014

Kløende beskadiget hud kan være tegn på kræft

Har du smertefulde eller kløende sår på huden, så kan det være et tegn på kommende…

Ingen af de undersøgte personer i studiet var i D-vitaminmangel. På nuværende tidspunkt er det ikke klarlagt, hvorvidt personer, der er genetisk prædisponeret for et lavere D-vitaminniveau uden at have D-vitaminmangel, har en øget risiko for senere i livet at udvikle D-vitaminrelaterede sygdomme.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Nyheder fra Klog Kost