En halv times træning i fitnesscentret er ikke nok, hvis du vil undgå sygdom og tidlig død.En halv times træning i fitnesscentret er ikke nok, hvis du vil undgå sygdom og tidlig død.

Motion ikke nok, hvis du sidder ned hele dagen

 

Sidder du ned hele arbejdsdagen på et kontor og tre-fire timer hjemme foran TVet, så skal du ikke regne med at daglig motion beskytter dig mod sygdom og tidlig død.

En ny analyse af tidligere undersøgelser viser nemlig, at en halv times daglig motion ikke kan kompensere for at vi sidder ned det meste af vort vågne liv.

Ifølge den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine er den tid, som en person tilbringer siddende hver dag forbundet med en højere risiko for hjertesygdomme, diabetes, kræft og død.

Selv om det er almindeligt kendt, at en stillesiddende livsstil medfører et dårligt helbred har det hidtil ikke været klart i hvilket omfang det kan reduceres af regelmæssig motion.

"Vi har ikke været klar over, om sammenhængen mellem dårligt helbred og den tid vi sidder ned skyldtes, at folk heller ikke trænede," siger senior forfatter Dr. David Alter fra Toronto Rehabilitering Institute.

Dr. Alter og hans kolleger gennemførte derfor en metaanalyse af 47 studier, der har undersøgt grupper af mennesker, som indberettede hvor ofte de sad ned og hvor meget motion de dyrkede.

De konstaterede, at mennesker, der var mest stillesiddende var mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret med type 2-diabetes, hjertekar-sygdomme og forskellige kræftformer, herunder bryst-, tyktarms- og æggestokkræft. De mest stillesiddende mennesker var også 24 procent mere tilbøjelige til at dø end de deltagere, der tilbragte mindst tid siddende.

Selv om denne sammenhæng var mere udtalt blandt folk, der brugte mindst tid på at træne, fandt undersøgelsen også, at motion ikke hjalp nævneværdigt på helbredet, hvis man tilbragte dagen lang i kontor- eller lænestolen.

Stå op på arbejdet

"En anden måde at sige det på er, at bare fordi du dyrker 30 til 60 minutters motion om dagen sikrer det dig ikke et godt helbred," siger dr. Alter.

"Det er to forskellige faktorer, vi har brug for begge dele, vi har brug for motion og vi skal sidde mindre ned."

At stå op forbrænder dobbelt så mange kalorier som at sidde ned, påpeger forskerne. Derfor kan mindre tid siddende og mere tid stående være den bedste metode - uanset hvor meget du træner - til at reducere risikoen for sygdom.

"Mere end halvdelen af en gennemsnitlig persons dag bliver brugt stillesiddende - foran fjernsynet eller en computer," siger Dr. Alter.

"Vores undersøgelse viser, at trods de sundhedsfremmende fordele ved fysisk aktivitet, er det alene ikke nok til at reducere risikoen for sygdom."

I øjeblikket lyder de offentlige råd, at voksne bør gå mindst 30 minutter om dagen. Men Dr. Alter pointerer, at "det ikke er tilstrækkeligt at træne i 30 minutter om dagen og sidde stille i de resterende 23 en halv time."

Folk bør sigte efter at nedsætte den tid de sidder ned med 2-3 timer, hvilket kunne opnåes ved, at stå op under reklameblokke på tv, eller arbejde stående ved dit skrivebord i et par timer om dagen.

Men det skal ikke erstatte daglig motion.

Minimum for et godt helbred er nemlig både at stå eller gå i mindst tre timer dagligt og at dyrke mindst en halv times motion.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?