Et minuts hård træning dagligt kan være nok

Føler du at din tid er for kort til at træne, så tro om igen, for bare et minuts intens træning dagligt kan være nok.

 

Det understreger nye forsøg fra McMaster University i Ontario, Canada, hvor forskere har sammenlignet sprint interval træning (SIT) med den moderat intensive træning, som de fleste dyrker.

"Dette er en meget tidsbesparende workout strategi," siger Martin Gibala, professor i kinesiologi ved McMaster og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE.

"Kortvarig, intens motion er bemærkelsesværdigt effektiv."

SIT-træning indebærer tre gange 20-sekunders cykelsprint (på maxpuls) og har i tidligere forskning vist sig at være en effektiv konditionstræning. Ialt varer træningsformen kun 10 minutter, inklusive 2 minutters opvarmning og 3 minutters afkøling samt to minutters let cykling mellem de hårde sprints.

SIT-træning er universitetets seneste version af HIIT-træning (High Intensive Interval Training), der i de sidste 40 år har vist sig at være en yderst effektiv træningsform, som de færreste almindelige mennesker dog har opdaget.

I alt blev 27 stillesiddende mænd rekrutteret og opdelt i tre grupper, der enten skulle træne intense intervaller eller normalt i 12 uger. En kontrolgruppe skulle slet ikke træne.

Den normale træning indebar en 45 minutters cykeltræning med en puls på 70 procent samt opvarmning.

Undervejs i forløbet testede forskerne deltagerne hjertelunge-kapacitet og insulinfølsomhed, der viser hvordan kroppen regulerer blodsukkeret.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Hjertekar | dec 04, 2014

6 skjulte grunde til slagtilfælde hos kvinder

Risikoen for slagtilfælde er størst efter overgangsalderen, men også flere og flere yngre…

Efter 12 ugers træning var resultaterne bemærkelsesværdigt ens, selvom den moderate motion indebar fem gange så meget træning og fem gange mere tid.

"De fleste mennesker undskylder sig med mangel på tid som den væsentligste årsag til ikke at være aktiv," siger Gibala.

"Vores undersøgelse viser, at interval sprint kan være lige så effektiv i forhold til sundhed og fitness som den traditionelle træning - men på kortere tid."

Gibala, der har studeret har studeret interval træning i mere end et årti er den første forsker, der viser, at et par minutter om ugen af intens motion har samme effekt som længere, kontinuerlig træning. I længere tid har hans hold eksperimenteret med forskellige metoder i et forsøg på at identificere den mest tidsbesparende træning.

"De grundlæggende principper gælder for mange former for motion," siger han.

"At løbe et par etager op ad trapperne i din frokostpause kan være en hurtig og effektiv træning. De sundhedsmæssige fordele er betydelige."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?