Jævnlig motion er afgørende for blodtilstrømningen til hjernen.

Derfor er motion vigtig for din hjerne

Træner du mindre og mindre med alderen, så kan det gå ud over dine mentale evner.

 

En ny undersøgelse fra University of Maryland viser nemlig, at blodtilstrømningen til hjernen mindskes efter bare 10 dage uden motion hos ellers fitte, ældre personer.

Test af deltagere i forsøget viste, at blodtilførslen til dele af hjernen, der er vigtige for tænkning, indlæring og hukommelse - såsom hippocampus - faldt markant bare efter 10 dage uden motion.

Tidligere studier af mus og rotter har vist, motion øger væksten af nye blodkar og hjerneceller. Forskning viser også, at motion kan beskytte ældre menneskers hippocampus fra at skrumpe. Udholdenhedstræning forbedrer blodtilførslen til hjernen og har en positiv indvirkning på hippocampus, men hvad der sker hvis motionen ophører er noget uklar.

Ved hjælp af MRI-hjernescanninger målte forskerne hjernens blodgennemstrømning hos 12 sunde, meget fysisk aktive, ældre voksne fra 50-89 år (gennemsnit 61 år) før og efter en periode på 10 dage, hvor de stoppede al træning.

Deltagerne var alle top-atleter i deres aldersklasse, der ikke kan sammenlignes med normale ældre, der dyrker regelmæssig motion.

Før deltagelsen i undersøgelsen løb de i gennemsnit 59 km om ugen og trænede fem dage om ugen.

Udfra hjernescanningerne var forskerne i stand til at vurdere hastigheden af blodgennemstrømningen, både mens deltagerne var i toptræning og igen efter 10 dage uden motion.

Resultaterne viste en signifikant reduktion i hjernens hvilende blodgennemstrømningen i otte områder af hjernen - herunder højre og venstre hippocampus.

De øvrige regioner omfattede dele af "standardnetværket" - en hjernestruktur, der er kendt for at forværres hurtigt hos mennesker med Alzheimers sygdom.

Forskerne fandt dog ingen signifikant ændring i deltagernes kognitive funktion på grund af den mindre blodtilførsel.

"Vi ved, at hvis du er mindre fysisk aktiv, er du mere tilbøjelig til at få kognitive problemer og demens, des ældre du bliver. Vi fandt dog ikke nogen dokumentation for, at de kognitive evner forværredes efter kun 10 dage uden træning. Men hovedpointen er enkel - hvis du dropper træningen i 10 dage vid du udover dårligere kondition også opleve et fald i blodtilførslen til hjernen, "siger professor J. Carson Smith, der er lektor i kinesiologi og chefforfatter på undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Aging Neuroscience.

Forskerne siger, at deres resultater kræver yderligere forskning for at finde ud af, hvor hurtigt hjernens blodgennemstrømning ændrer sig, hvad de langsigtede virkninger kunne være, og om blodtilstrømningen kan vende tilbage til det oprindelige ved at genoptage motionen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?