Overgangsalderens gener skal behandles livslangt

 

Mange kvinder dropper den lokale østrogenbehandling, når deres kløe, svie og smerte ved samleje forsvinder. Men det er en dårlig idé, for generne vender tilbage, hvis man dropper ud af behandlingen.

Det går ikke kun ud over den enkelte kvindes livskvalitet, men det er også dyrt for samfundet, at så mange kvinders gener i forbindelse med overgangsalderen er uopdagede og underbehandlede.

Generne er nemlig selvforstærkende.

Hvis man som ca. halvdelen af alle andre kvinder i overgangsalderen får tørre slimhinder, så er der stor sandsynlighed for, at man med tiden også pådrager sig gentagne urinvejsinfektioner og dysfunktion i de nedre urinveje, hvis man ikke bliver behandlet. Men det kræver, at lægen ved, man har generne, og at man følger den behandling, der bliver foreskrevet.

Ifølge den svenske Lægemiddelstyrelse får mellem en fjerdedel og halvdelen af alle 60-65 årige et eller flere behandlingskrævende urogenitiale symptomer som følge af tørre slimhinder, og hyppigheden øger med alderen.

En undersøgelse fra Gøteborg har således vist, at 14 pct. af de 65-årige led af inkontinens, og tallet steg til 25 pct. hos de 85-årige. Antallet af tilfælde med urinvejsinfektion var nogenlunde de samme.

Og det er synd og skam, når der let kan gøres noget ved det. Men det kræver en livslang behandling, hvis man ikke vil risikere, at symptomerne vender tilbage.

Vi er dårlige til at huske medicin

”Compliance, altså at man husker at tage sin medicin, er en by i Rusland,” siger gynækolog Christine Felding.”Udover at der er rigtig mange recepter, der aldrig bliver indløst, så er der også rigtig mange, der ikke tager den medicin, de har købt i ofte dyre domme,” siger hun.

”Det gælder ikke mindst lokal østrogenbehandling i forbindelse med overgangsalderen. Når jeg giver mine patienter en recept, så indløser de den og tager behandlingen, men når generne er væk, så dropper de den igen, fordi de fejlagtigt tror, der er tale om en kur. Men det er der ikke, og det får patienterne også at vide, men lige lidt hjælper det. Efter nogen tid komme de tilbage med de samme problemer igen, og så kan vi begynde forfra,” siger Christine Felding med et hørligt suk.

En logisk forklaring

Men hvad er det, der rent fysisk sker med os, når vi kommer i overgangsalderen og derfor skal fortsætte den lokale østrogenbehandling livet ud?

Overgangsalderens møg irriterende hedestigninger og deciderede hedeture forsvinder med tiden ofte af sig selv, men det gør den kløe, svie og smerte ved samleje, der ofte opstår i forbindelse med tørre slimhinder ikke.

Det skyldes, at vores hormonbalance ændrer sig under klimakteriet. I begyndelsen mindskes vores østrogenproduktion for til slut helt at ophøre, og det påvirker især slimhinderne i underlivet.

Østrogenet har den funktion, at det understøtter blodcirkulationen i underlivets væv. Det holder slimhinderne tørre og fugtige og beskytter mod infektioner. Når østrogenproduktionen mindskes og forsvinder, bliver slimhinderne i vagina og urinrør tyndere og mere sårbare, ligesom pH-balancen i underlivet også bliver påvirket, og det øger risikoen for infektioner.

Ved at behandle de bagvedliggende årsager og erstatte kroppens eget østrogen med en lokal østrogenbehandling, genoprettes balancen, og symptomerne forsvinder helt eller delvist, fordi slimhinderne får deres tidligere tørhed og fugtighed tilbage. Men effekten varer kun så længe, man tager behandlingen.

”Når vi læger siger, at der er tale om en livslang behandling, så mener vi det faktisk. Men desværre hører mange patienter kun det, de vil høre. Men hvis man vil undgå kløe, svie og smerte og i sidste ende gentagne underlivsbetændelser, så er der ingen vej udenom,” siger Christine Felding.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?