Tørre slimhinder kan måske behandles med individuel probiotika, mener forskerne, der dermed giver nyt håb om en behandling til kvinder der får smerter i forbindelse med sex.

Probiotika kan måske forhindre sex-smerter

 

Specifikke ændringer af bakteriekulturer i skeden i overgangsalderen kan være grunden til vaginal tørhed og smerter under sex.

Det mener forskere fra Johns Hopkins og University of Maryland, der har offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet Menopause, hvor de fortæller at en bestemt blanding af bakterier synes forbundet med vulvovaginal atrofi (VVA), der er en almindlig årsag til vaginal tørhed og seksuelle smerter.

De mener at problemet kan forebygges med personlige probiotika eller ved på andre måder at styre bakteriekulturen.

Smøremidler med samleje eller vaginal fugtighedscreme betragtes som førsteprioritet i behandlingen af kvinder med VVA symptomer. Og når VVA er moderat til svær er lave østrogendoser i skeden standardbehandling.

Men begge behandlinger har ulemper. Nogle kvinder som bl.a. visse kræftoverlevende kan ikke bruge vaginal østrogen, og nogle kvinder ønsker ikke at bruge hormoner.

og samtidig kan nogle smøremidler eller fugtighedscremer have skadelige virkninger for bakteriekulturen eller skedevæggen - måske endda øge en kvindes modtagelighed for infektion. Så derfor vil alternative behandlinger som probiotika sikkert være velkommen.

Samme bakterier som i yoghurt

At finde ud af hvilke bakterieblandinger, der er sunde eller usunde, er første skridt til at ændre bakteriekulturen for at undgå tørhed og smerter.

I deres undersøgelse af 87 kvinder fra 35 til 60 år, fandt forskerne, at bestemte blandinger var typiske for de forskellige stadier af en kvindes reproduktive liv, og at en bestemt blanding, der bliver meget mere almindeligt efter overgangsalderen var typisk hos de kvinder, der havde VVA symptomer.

Alle disse forskellige blandinger indeholder forskellige typer af Lactobacillus, der er en bakteriestamme, der er typiske i yoghurtkulturer og probiotika som håndkøbsmedicin. Når niveauet af Lactobacillus bakterier er lavt, har skeden tendens til at blive tør.

Men artiklens forfattere frygter, at produkter med disse mælkesyrebakterier, der ikke er naturlige i nogle kvinders vagina, kan gøre mere skade end gavn. Det kan derfor være nødvendigt at udvikle en personlig probiotika til hver kvinde for at behandle eller forebygge VVA.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?